Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Tarta z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z jabłkami i cynamonem idealna dla smakoszy na każdy poranek. Ciasto jest kruche, jednakże nasączają je jabłka które oddają delikatny smak.

Tarta z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami i cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i cynamonem
Do miski dodajemy: mąkę, szczyptę soli oraz cukier. Dodajemy żółtka, margarynę i proszek do pieczenia. Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Przygotowane ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 min do lodówki. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy jabłka. Jabłka myjemy, obieramy z skórki i kroimy na łódeczki. Przygotowane owoce posypujemy 2 łyżkami cukru, cynamonem i szczyptą goździków. Odkładamy na kilka minut. Następnie podsmażamy na małym ogniu aby lekko połączyć wszystkie składniki. Formę wysmarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy i nakładamy na formę. Wyłożone ciasto nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika 180C na 25 min (ciasto musi się lekko zarumienić). Na upieczone ciasto wykładamy ciepły farsz. Całośc posypujemy cukrem pudrem. Życzymy smacznego:)
Tarta z jabłkami i cynamonem
Przygotowujemy ciasto podane zgodnie z opisem
Tarta z jabłkami i cynamonem
Gotowe ciasto wykładamy do foremki, która wcześniej jest nasmarowana masłem i posypana bułką tartą.
Tarta z jabłkami i cynamonem
Jabłka obieramy i kroimy na talarki. Wrzucamy do patelni i smażymy.
Tarta z jabłkami i cynamonem
Na upieczone ciasto wykładam przygotowane wcześniej jabłka i wkładam jeszcze na chwilę do piekarnika.