Sposób przygotowania:
Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowymCiasto
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, posiekane masło i wodę. Szybko siekamy, a następnie zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Jabłka
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i koimy na sześć części, Najlepiej wybrać kwaśne, twarde odmiany.
Spód tarty
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy. Wykładamy naczynie do tarty i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i chwilę zapiekamy, aby ciasto nie było surowe.
Pieczenie
Na spód tarty wykładamy dżem morelowy, a na nim układamy kawałki jabłek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, aż jabłka zmiękną, a ciasto się przyrumieni.