WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie, smaczne ciasto, idealne do podania na ciepło z lodami. Z dużymi kawałkami jabłek i nutą moreli.

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym

Składniki:

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym

Ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g masła, zimnego, pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 4-5 sporych jabłek
  • 1 słoik dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym

Ciasto

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym
Ciasto powinno być jednolite i plastyczne.

Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, posiekane masło i wodę. Szybko siekamy, a następnie zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Jabłka

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym
Większe jabłka kroimy na mniejsze kawałki.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i koimy na sześć części, Najlepiej wybrać kwaśne, twarde odmiany.

Spód tarty

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym
Spód tarty podpiekamy chwilę, pilnując by się nie przepiekła.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy. Wykładamy naczynie do tarty i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i chwilę zapiekamy, aby ciasto nie było surowe.

Pieczenie

Krucha tarta z jabłkami i dżemem morelowym
Wierzch tarrty możemy też posypać cukrem z cynamonem.

Na spód tarty wykładamy dżem morelowy, a na nim układamy kawałki jabłek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, aż jabłka zmiękną, a ciasto się przyrumieni.