Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1120]

Szarlotka z antonówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie jesień. Najlepsza szarlotka wychodzi z kwaśnych odmian jabłek, a taką niewątpliwie jest antonówka.

Szarlotka z antonówek

Składniki:

Szarlotka z antonówek

Na ciasto kruche:

Jabłka:

  • 1,5 kg antonówek
  • 2 łyżeczki masła
  • cukier - ilość wg uznania

Pianka:

  • 3 białka
  • 4 łyżki drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z antonówek

Przygotowanie kruchego ciasta

Szarlotka z antonówek
Kruche ciasto schładzamy w lodówce i rozwałkowujemy

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier puder, żółtka i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Ciasto dzielimy na 2 porcje: 2/3 i 1/3, każdą formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Większą kulkę wyjmujemy po 30 minutach - ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blaszki wysmarowanej masłem.
Ciasto nakłuwamy.

Przygotowanie jabłek

Szarlotka z antonówek
Obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę

W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy owoce.

Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Pozostałą część jabłek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z rozgrzanym masłem, posypujemy cukrem i smażymy kilka minut. Jabłka wykładamy na ciasto.

Przygotowanie pianki

Szarlotka z antonówek
Ubijamy sztywną pianę z białek i wykładamy ją na jabłka

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie rozpuści się w pianie. Przygotowaną piankę wykładamy na jabłka.

Wyjmujemy z lodówki mniejszą porcję ciasta. Ścieramy ją na tarce na piankę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.