Sposób przygotowania:
Szarlotka z antonówekPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier puder, żółtka i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Ciasto dzielimy na 2 porcje: 2/3 i 1/3, każdą formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Większą kulkę wyjmujemy po 30 minutach - ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blaszki wysmarowanej masłem.
Ciasto nakłuwamy.
Przygotowanie jabłek
W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy owoce.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Pozostałą część jabłek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z rozgrzanym masłem, posypujemy cukrem i smażymy kilka minut. Jabłka wykładamy na ciasto.
Przygotowanie pianki
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie rozpuści się w pianie. Przygotowaną piankę wykładamy na jabłka.
Wyjmujemy z lodówki mniejszą porcję ciasta. Ścieramy ją na tarce na piankę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.