WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka z jabłkami ze słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami ze słoika i szczyptą cynamonu. Pyszna, aromatyczna, idealna na każdą okazję.

Szarlotka z jabłkami ze słoika

Składniki:

Szarlotka z jabłkami ze słoika

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami ze słoika

ETAP 1:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wsypać do miski. Dodać żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 2 połowy. Jedną rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić. Posypać bułką tartą.

Jabłka wymieszać z cynamonem i proszkiem budyniowym i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Szarlotkę piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na kawałki.

Można oprószyć cukrem pudrem.