Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bogactwo dodatków i kremów sprawia, iż możemy tak na prawdę przygotować taki krem jaki chcemy. krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem to moja letnia propozycja na super extra kruche ciasto oraz lekki, pełen czekolady kremem.

Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem

Składniki:

Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem

na ciasto kruche

na krem czekoladowy

dekoracja

  • 300 ml śmietany 30%
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 5 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z lekkim czekoladowym kremem
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy.

Obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy groch i pieczemy kolejne 15 - 20 minut. Studzimy.

Krem czekoladowy: Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy białą czekoladę. Miksujemy. 

Dekoracja: Ciepłą śmietanę podgrzewamy około 5 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki. Podgrzaną śmietanę zalewam czekoladę. Czekam dwie minuty i mieszam. Studzę. Wystudzony sos chłodzę w lodówce przez całą noc. Zimny sos ubijam na puch. Dodaje śmietanfix. Miksuję. 

Krem z biała czekoladę smaruję na wystudzonym cieście. Chłodzę całą noc. Na kremie układam dekorację z bitej śmietany. Chłodzę dwie godziny.