Sposób przygotowania:
Tarta z kremem i truskawkamiCiasto
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone masło, żółtko a także sól cukier oraz wodę. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Podpiekanie
Przygotowanym ciastem wylepiamy formę do tart, następnie gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy około 20 minut.
Przygotowanie kremu
W misce mieszamy cukier, mąkę pszenną i zmielone migdały, następnie dodajemy jajka i masło. Wszystko miksujemy.
Dopiekanie
Przygotowany krem z migdałami wlewamy na podpieczony spód i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i studzimy.
Owoce
Truskawki myjemy i osuszamy a także pozbawiamy szypułek. W następnej kolejności przecinamy wzdłuż na pół. Układamy na cieście w kształt rozety.