Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Krucha tarta z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, słodko-kwaskowa, letnia tarta wypełniona malinami po brzegi. :) Inspirowana Kwestią Smaku.

Krucha tarta z malinami

Składniki:

Krucha tarta z malinami

 

  • maliny - 1 kg
  • mąka krupczatka - 150 gram
  • masło - 80 gram
  • jajko - 1 małe
  • sól - szczypta
  • cukier - 3 łyżki
  • mleko skondensowane słodzone - 200 gram
  • serek mascarpone - 200 gram
  • jajko - 2 duże

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z malinami
Z mąki, masła (wyciągniętego z lodówki), jajka, soli i cukru wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.Formę na tartę smarujemy obficie masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Gdy piekarnik się rozgrzewa, wyciągamy z lodówki schłodzone ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy. Rozkładamy na nim folię aluminiową i obciążamy za pomocą fasoli/soczewicy/grochu, by ciasto nie wyrastało. Pieczemy 15 minut z obciążeniem, a następnie około 10 minut bez obciążenia, by ciasto się zarumieniło. Wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Mleko, serek i jajka miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach.Po wyciągnięciu od razu ozdabiamy malinami, lekko dociskając je do masy. Smacznego. :)