Sposób przygotowania:
Krucha tarta z malinami
Z mąki, masła (wyciągniętego z lodówki), jajka, soli i cukru wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.Formę na tartę smarujemy obficie masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Gdy piekarnik się rozgrzewa, wyciągamy z lodówki schłodzone ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy. Rozkładamy na nim folię aluminiową i obciążamy za pomocą fasoli/soczewicy/grochu, by ciasto nie wyrastało. Pieczemy 15 minut z obciążeniem, a następnie około 10 minut bez obciążenia, by ciasto się zarumieniło. Wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Mleko, serek i jajka miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach.Po wyciągnięciu od razu ozdabiamy malinami, lekko dociskając je do masy. Smacznego. :)
kołczu