Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krucha tarta z rabarbarową marmoladą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do marmolady z rabarbaru można dodać mielonego cynamonu.

Krucha tarta z rabarbarową marmoladą.

Składniki:

Krucha tarta z rabarbarową marmoladą.

 

  • 30 dag mąka pszenna,
  • 6 łyżek cukier puder,
  • 20 dag masło,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 4 szt żółtka z gotowanych jajek,
  • 1 szt żóltko surowe,
  • 1/2 kg rabarbar,
  • 30 dag cukier,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z pomarańczy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z rabarbarową marmoladą.
Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, wsypać cukier, dodać skórkę pomarańczową. Ciągle mieszając, usmażyć marmoladę. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać żółtka z jajek ugotowanych na twardo utarte na tarce o drobnych otworach, wlać żółtko surowe, wsypać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałe odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć marmoladę z rabarbaru, wyrównać nożem. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych otworach i posypać po marmoladzie. Foremkę z tartą włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut.

Tagi:

jajko jajka tarta