Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta z ulubioną konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Prosta z zarazem pyszna tarta.Możemy przygotować ją gdy mamy ochotę na coś słodkiego,lub gdy spodziewamy się gości.To przygotowania tarty używamy dowolnej ulubionej konfitury,ja użyłam powidła śliwkowego.

Krucha tarta z ulubioną konfiturą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krucha tarta z ulubioną konfiturą

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 słoik dowolnej konfitury (około 300 ml )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z ulubioną konfiturą

Przygotowanie ciasta:

Krucha tarta z ulubioną konfiturą
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie do pieczenia:

Krucha tarta z ulubioną konfiturą
Następnie tartę przygotowujemy do pieczenia.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,następnie wykładamy do formy do pieczenia tarty,posmarowanej masłem,o około średnicy 25 cm.Nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy konfiturę.Pozostałe ciasto wałkujemy,kroimy w paski i układamy na tarcie,formując kratkę.

Pieczenie:

Krucha tarta z ulubioną konfiturą
Następnie przygotowaną tartę pieczemy do zrumienienia.

Przygotowaną tartę pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczoną studzimy,wyjmujemy z formy i podajemy.


Tagi:

tarta