bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Krucha tarta z kremem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Po prostu rozpływa się w ustach.

Krucha tarta z kremem i truskawkami

Składniki:

Krucha tarta z kremem i truskawkami

Ciasto kruche:

 

  • 70 gram cukru pudru

 

  • 3 żółtka

 

Krem:

  • 250 gram serka mascarpone

 

Dodatkowo:

  • 1 kilogram truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z kremem i truskawkami
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do tarty (24 cm.) smarujemy tłuszczem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

Serek mascarpone przekładamy do miski, miksujemy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy. Krem wykładamy na upieczonej tarcie.

Truskawki kroimy w plasterki, układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie.Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.