marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche babeczki z nadzieniem zabaglione

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babeczki to jedne z najlepszych ciastek na deser,a do tego przydają smaku swoją kruchością i nadzieniem do nich dodawanym.Oto wersja deseru dla dorosłych.

Kruche babeczki z nadzieniem zabaglione

Składniki:

Kruche babeczki z nadzieniem zabaglione

 

  • 400 g. mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 3-4 żółtka gotowane,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do foremek.
  • Masa:
  • 5-6 żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina,
  • 1/2 l.wrzątku.
  • Foremki faliste do babeczek

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z nadzieniem zabaglione
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną i ugotowanymi na twardo żółtkami na wiórki ostrym długim nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wlać śmietankę, cukier waniliowy. Zagnieść i wyrabiać składniki na gładkie ciasto. Schłodzić z ok. 30 min. Międzyczasie natłuścić foremki i przygotować masę, ubijając żółtka z cukrem na parze do białości przez 20 min. Pod koniec dodać wino w dalszym ciągu mieszając z 5 min. Zestawić na bok naczynie i wystudzić. Ciasto na babeczki wyjąć, rozwałkować, a następnie rwać na średnie kawałki i wylepiać ciastem foremki. Ustawić foremki na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec z 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, przestudzić i wybić na deskę babeczki z foremek. Nadziewać schłodzonym kemem i podawać.

Tagi:

babeczki