Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Orzeszki z nadzieniem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kruche orzeszki z nadzieniem kokosowym, pieczone w patelni na kuchni gazowej. Do kawki na niedzielę. Ciasto przygotowałam z przepisu znalezionym na zaprzyjaźnionym blogu.

Orzeszki z nadzieniem kokosowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Orzeszki z nadzieniem kokosowym

Ciasto :

Krem kokosowy

Sposób przygotowania:

Orzeszki z nadzieniem kokosowym
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, oraz pozostałe składniki, zagnieść ciasto.

Ciasto włożyć do foliowej torebki, schłodzić w lodówce przez godzinę.

Następnie formować z ciasta małe kulki, jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki.

Nakładać kuleczki do patelni, przykryć drugą połową patelni i piec przez 3 minuty do zrumienienia orzeszków, wyjąc, ostudzić.

Krem kokosowy

Do rondla wlać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia.

Następnie dodać białą czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia.

Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i na wolnym ogniu przez 3 minuty podgotować, uważać, aby nam się nie przypaliło.

Gorący krem nakładać do słoika, zakręcić, odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na całą noc.

Orzeszki nadziać masą i sklejać w pary.
Orzeszki z nadzieniem kokosowym
Domiski wsypana mąka i dodano pozostałe składniki
Orzeszki z nadzieniem kokosowym
Z ciasta kruchego odrywać małe kawałki i formować małe kuleczki
Orzeszki z nadzieniem kokosowym
Nakładać kuleczki do rozgrzanej patelni i piec
Orzeszki z nadzieniem kokosowym
Połówki orzeszków zostały upieczone na złoty kolor
Orzeszki z nadzieniem kokosowym
Orzeszki upieczone zostaną nadziane kremem kokosowym i połączone w pary
Orzeszki z nadzieniem kokosowym
Krem kokosowy został przygotowany do nadziania orzeszków