Sposób przygotowania:
Serduszka przekładane konfiturą jagodowąPrzygotowanie ciasta:
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukier puder, mielone migdały,jajko i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godz.
Następnie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok.3-4 mm.
Z połowy rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką serduszka całe. Z drugiej połowy wycinamy serduszka całe a w nich malutką foremką w kształcie serca małe otworki. Wykrojone ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok.12-15 min. na złoty kolor.
Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Serduszka całe smarujemy konfiturą jagodową,przykrywamy serduszkiem z dziurką. Dociskamy lekko ciasteczka. Posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Justi2401
Agnieszka Rec
Pozdrawiam serdecznie :)