Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Serduszka przekładane konfiturą jagodową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Urocze półkruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów w kształcie serca przełożone konfiturą jagodową.

Serduszka przekładane konfiturą jagodową

Składniki:

Serduszka przekładane konfiturą jagodową

na ciasto:

dodatkowo:

  • słoiczek konfitury jagodowe jest
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Serduszka przekładane konfiturą jagodową

Przygotowanie ciasta:

Serduszka przekładane konfiturą jagodową
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukier puder, mielone migdały,jajko i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godz.

Następnie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok.3-4 mm.

Z połowy rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką serduszka całe. Z drugiej połowy wycinamy serduszka całe a w nich malutką foremką w kształcie serca małe otworki. Wykrojone ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy ok.12-15 min. na złoty kolor.

Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Serduszka przekładane konfiturą jagodową
Serduszka całe smarujemy konfiturą jagodową i przykrywamy serduszkiem z dziurką

Serduszka całe smarujemy konfiturą jagodową,przykrywamy serduszkiem z dziurką. Dociskamy lekko ciasteczka. Posypujemy przez sitko cukrem pudrem.


Tagi:

okazje ciastka