Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Serduszka makowe w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Półkruche serduszka z dodatkiem maku posmarowane gorzką czekoladą. Idealne na Walentynki dla bliskich.

Serduszka makowe w czekoladzie

Składniki:

Serduszka makowe w czekoladzie

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. zsiadłego mleka
  • 3 dag maku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

dodatkowo:

  • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Serduszka makowe w czekoladzie

Przygotowanie ciasta:

Serduszka makowe w czekoladzie
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski,dodać cukier puder, posiekane masło,jajko,żółtko, zsiadłe mleko,mak i otartą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto.

Wałkowanie ciasta:

Serduszka makowe w czekoladzie
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 1/2 cm

Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok.1/2 cm. Wykrawamy foremką w kształcie serca małe ciasteczka. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.195 stopni i pieczemy ok.10-12 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki. Studzimy.

Etap końcowy:

Serduszka makowe w czekoladzie
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą.
Rozpuszczoną czekoladą ściągamy z naczynia. Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone ciasteczka. Pozostawiamy do wyschnięcia.


Tagi:

ciastka okazje