Sposób przygotowania:
Serduszka makowe w czekoladziePrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski,dodać cukier puder, posiekane masło,jajko,żółtko, zsiadłe mleko,mak i otartą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto.
Wałkowanie ciasta:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok.1/2 cm. Wykrawamy foremką w kształcie serca małe ciasteczka. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.195 stopni i pieczemy ok.10-12 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki. Studzimy.
Etap końcowy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połamaną gorzką czekoladą.
Rozpuszczoną czekoladą ściągamy z naczynia. Za pomocą pędzelka smarujemy wystudzone ciasteczka. Pozostawiamy do wyschnięcia.