SUPERPRZEPIS

Ciastka jeżyki

  • 4
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciastka jeżyki Więcej zdjęć (3)

Ciacha nie są może idealnego kształtu ( jakoś nigdy nie miałam do tego ręki), ale tak przygotowane ciasteczka wywołały uśmiech na buzi mojej targanej od tygodnia gorączką Córci i to jest najważniejsze!

Składniki:

Ciastka jeżyki

 

  • 350 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciastka jeżyki

ETAP 1:

Ciastka jeżyki
sypkie składniki wymieszać w misce i dodać masło

Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać kawałeczki masła posiekać nożem lub siekaczką.

ETAP 2:

Ciastka jeżyki
do miski dodać po jednym jajku i posiekac

Następnie dodać jedno jajko i znów posiekać. Dodać kolejne jajko i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta, aby było elastyczne i gładkie. Ja zagniatam około 3 minuty bez przerwy.

ETAP 3:

Ciastka jeżyki
z wyrobionego ciasta toczyć kuleczki

Gdy ciasto jest gotowe odrywać z niego małe kawałeczki i toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 4:

Ciastka jeżyki
kuleczki uformować w łezkę i ułożyć na blasze

Następnie kulkę spłaszczyć i uformować łezkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Z czekolady zrobić nosek i oczka jeżyka. Następnie łyżką nakładać i rozsmarowywać czekoladę i posypać kolorową posypką. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego!