Sposób przygotowania:
Ciastka jeżykiETAP 1:
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać kawałeczki masła posiekać nożem lub siekaczką.
ETAP 2:
Następnie dodać jedno jajko i znów posiekać. Dodać kolejne jajko i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta, aby było elastyczne i gładkie. Ja zagniatam około 3 minuty bez przerwy.
ETAP 3:
Gdy ciasto jest gotowe odrywać z niego małe kawałeczki i toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.
ETAP 4:
Następnie kulkę spłaszczyć i uformować łezkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Z czekolady zrobić nosek i oczka jeżyka. Następnie łyżką nakładać i rozsmarowywać czekoladę i posypać kolorową posypką. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego!
zbysiowa
haniakson
Agnieszka Rec
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia córeczce :)
monikaT83
Aga dziękuję, już dobrze z córcią:)