BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kruche ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka które dzisiaj przygotowałam są kruche, wprost rozpływające się w ustach o orzechowym smaku. Dodatek dżemu spowodował że ciasteczka są lekko kwaskowe i wilgotne,po prostu pyszne.

Kruche ciasteczka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

 

  • Dodatkowo;
  • dżem 1 słoik,
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek,

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Mąkę przesiewamy do miski.

Dodajemy pokrojone masło,cukier, jajko, cynamon oraz zmielone lub rozgniecione orzechy włoskie. 

Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy radełkiem lub foremką prostokątna ciasteczka, na ciasteczka nakładamy za pomocą łyżeczki dżem, na wierzchu układamy paseczki ciasta.

Żółtka rozkłócimy z 2 łyżkami wody i smarujemy paski ciasteczek.

Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Pieczemy 15 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 
Kruche ciasteczka
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło, cukier ,jajko, cynamon oraz zmielone orzechy włoskie
Kruche ciasteczka
Zagnieść gładkie,jednolite ciasto,uformować kulę
Kruche ciasteczka
Kulę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę
Kruche ciasteczka
Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkować i radełkiem wycinać prostokąty oraz paseczki
Kruche ciasteczka
Na ciastkach za pomocą łyżeczki rozłożyć dżem (smak dowolny), na każde ciastko nałożyć paski
Kruche ciasteczka
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować rozbełtanym z wodą żółtkiem
Kruche ciasteczka
Piec w 200 stopniach 15 minut,po wyjęciu posypać cukrem pudrem