domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W pamięci miałam smak kruchych ciastek, wyjątkowych, takich jakby warstwowych, najlepszych, ten przepis jest takim właśnie odtworzeniem tego idealnego smaku!

Kruche ciasteczka

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szkl. mąki + do podsypywania
  • cukier puder – około 1 szklanki

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Miękkie masło rozetrzeć ze śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia na jednolitą puszystą masę drewnianą łyżką, albo kulą. Dodać do masła mąkę i zagnieść miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Wyjmować kawałkami, ocieplać w rękach zagniatając, wałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 C do złotego koloru.(w zależności od wielkości od 10 do 20 minut).

Cukier puder wsypać do miseczki i wkładaj do niego jedno po drugim jeszcze ciepłe ciasteczka tak aby cukier dokładnie je obtoczył z każdej strony.

Tagi:

ciastka kruche