WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1338]

Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, łatwe do zrobienia, kruche ciasteczka czekoladowe. Można im nadawać różne kształty za pomocą foremek.

Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g masła

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortowa i ziemniaczaną. Dodać przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wbić jajko. Dodać pokrojone masło oraz jogurt. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Następnie rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Foremkami wycinać dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni. Od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Można oblać czekoladą ale ciasteczka są smaczne same w sobie. Można je użyć również do przełożenia ciasta zamiast zwykłych herbatników.

Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe
Porcja ciastek po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe
Wycięte ciastka ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek z którego wykrawamy ciastka
Kruche ciasteczka czekoladowo-piernikowe
Zagniecione ciasto na ciastka czekoladowo-piernikowe