Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach.

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

Składniki:

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem
1. Przygotowujemy ciasto: Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę należy dać do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki, na koniec dodać żółtka i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

2. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie serca wycinać ciasteczka, w połowie nich należy robić dziurki, następnie układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczenie: Ciasteczka piec około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, trzeba pilnować ponieważ są cieniutkie i szybko się przypalają. Upieczone ciasteczka dokładnie wystudzić.

4. Przekładanie: Wystudzone ciasteczka przekładać dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószać według uznania cukrem pudrem i podawać.

5. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.