Sposób przygotowania:
Ciasteczka zalotne oczkaPrzygotowanie ciasta:
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, żółtka, cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Na podsypaną mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok. 4 mm. Wykrawamy małą literatką połowę ciasteczek całych i połowę z dziurką wyciętą małym kieliszkiem.
Układamy ciasteczka w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni. Pieczemy ok. 12-15 minut.
Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Ciasteczka z dziurką posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka całe pokrywamy przygotowanym kremem . Na wierzch układamy ciasteczka z dziurką.
Na środku każdego ciasteczka na kremie układamy po 1 lentilce, posypujemy cukrową czarną posypką.
Przygotowanie kremu:
Zmiksować potrzebną ilość zimnego mleka z proszkiem na krem karpatkowy -miksować tyle ile podaje przepis na opakowaniu. pod sam koniec gdy masa będzie ubita dodajemy ciągle ubijając odrobinę czerwonego barwnika. Tak aby uzyskać odpowiadający nam różowy kolor.
slodkieokruszki
Agnieszka Rec