Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem
1. Przygotowujemy ciasto: Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę należy dać do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki, na koniec dodać żółtka i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
2. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie serca wycinać ciasteczka, w połowie nich należy robić dziurki, następnie układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Pieczenie: Ciasteczka piec około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, trzeba pilnować ponieważ są cieniutkie i szybko się przypalają. Upieczone ciasteczka dokładnie wystudzić.
4. Przekładanie: Wystudzone ciasteczka przekładać dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószać według uznania cukrem pudrem i podawać.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie serca wycinać ciasteczka, w połowie nich należy robić dziurki, następnie układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Pieczenie: Ciasteczka piec około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, trzeba pilnować ponieważ są cieniutkie i szybko się przypalają. Upieczone ciasteczka dokładnie wystudzić.
4. Przekładanie: Wystudzone ciasteczka przekładać dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószać według uznania cukrem pudrem i podawać.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)