marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche ciasteczka rozmaitości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche ciasteczka są pyszne i niezbyt pracochłonne,zwłaszcza,jeśli ma się szprycę ułatwiającą formowanie ciasta lub zwykłe foremki do ciasta.

Kruche ciasteczka rozmaitości

Składniki:

Kruche ciasteczka rozmaitości

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia"Palma",
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 ml.kleiku ryżowego,
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • 50 g.rodzynek,
  • 3 łyżeczki kaszki manny,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka rozmaitości
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu roślinnego ostrym i długim nożem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, kaszkę mannę, wiórki kokosowe, kleik ryżowy i rodzynki. Wyrabiać i zagnieść oraz zapakować w woreczek foliowy i schłodzić z 40 min. w lodówce. Natłuścić blachę i wyłożyć arkuszem pergaminu i nagrzać piekarnik do 200 st. C. Ciasto wyjąć i podzielić na pięć części i każdą przekręcić przez maszynkę do mas spożywczych, a na końcu przez szprycę z różnymi wyciętymi kształtami. Układać ciasteczka niedaleko siebie na blasze pokrytej pergaminem-każdy rządek różnie ukształtowanych ciasteczek ułożyć w pion. wstawić na 10-15 min. do gorącego piekarnika. Potem szybko wyjmować, zsuwać ciastka łopatką na talerze lub tacki. Piec do wyczerpania zapasu ciasta.

Tagi:

ciastka kruche