Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżeli nie macie czasu, aby ugotować coś innego, to świetnym rozwiązaniem będzie zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem.

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 100 g ryżu (może być zwykły, ale równie dobry jest jaśminowy)
  • 250 ml mleka
  • 3 jabłka
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • cynamon
  • 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
  • cukier (w zależności od tego, jak słodkie są jabłka)

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu: do garnka wlewamy mleko, dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy laskę wanilii.

Następnie obieramy jabłka, ścieramy na tarce, prażymy przez krótką chwilę w garnku, wraz z dodatkiem cynamonu. Jeżeli są mało słodkie - dodajemy cukier.

Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ryżu - później jabłka - później drugą warstwę, a następnie resztę ryżu. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Smacznego!