Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Rogaliki piwne z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i nietypowe ciasto piwne (dawniej bardzo popularne - dziś nieco zapomniane), można nadziewać twardą marmoladą, powidłami, masą makową albo cząstkami jabłka.

Rogaliki piwne z marmoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rogaliki piwne z marmoladą

 

  • piwo 1-1,5 szkl.
  • margaryna 2 kostki
  • mąka pszenna ok. 4 szkl.
  • cukier puder do smaku
  • marmolada twarda
  • szczypta soli
  • białko do smarowania

Sposób przygotowania:

Rogaliki piwne z marmoladą
Zimną margarynę utrzeć na dużych oczkach tarki, wymieszać z mąką i posiekać. Dolać piwo i dodać cukier puder. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (najlepsza do tego celu jest maszynka do makaronu, która wałkuje i kształtuje równe szerokie pasy) - podsypywać mąką, wycinać trójkąty - na każdym ułożyć po trochę nadzienia i możliwe ciasno zwinąć.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem.

Upiec w gorącym piekarniku na rumiano.
Rogaliki piwne z marmoladą
Z podanych składników zagnieść zwarte ciasto.
Rogaliki piwne z marmoladą
Z cienko wałkowanego ciasta wyciąć trójkąty i nadziać marmoladą.