WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki z ciasta półfrancuskiego (bez jajek) z nadzieniem z gotowej masy makowej i budyniu śmietankowego. Posypane cukrem pudrem.

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem

 

  • ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4szkl. cukru pudru + do posypania po upieczeniu
  • 125g margaryny
  • ok. 1/3szkl. śmietany 30%
  • kilka łyżek gotowej masy makowej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem

ETAP 1:

Mąkę tortową wsypać do miski. Dosypać cukier waniliowy i cukier puder. Wkroić zimną margarynę. Wlać zimną śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do woreczka śniadaniowego i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. 250ml mleka zagotować. W 50 ml mleka rozmieszać budyń z cukrem i wlać na gotujące się mleko. Gotować ciągle mieszając aż budyń zgęstniej. Przestudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać z niego trójkąty.

Każdy trójkąt smarować masą makową i na szerszym brzegu układać ok. 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać trójkąty od podstawy ku szpicowi nadając kształt rogalika i odkładać je na blachę przykrytą papierem do pieczenia.

Piec rogaliki ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem
Rogaliki po upieczeniu wyjęte z piekarnika.
Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem
Zwinięte rogaliki ułożone na blaszce przykrytej papierem do pieczenia
Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem
Trójkąty ciasta posmarowane makiem z nalożonym budyniem
Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem
Składniki na ciasto rogalikowe umieszczone w misce