Sposób przygotowania:
Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniemETAP 1:
Mąkę tortową wsypać do miski. Dosypać cukier waniliowy i cukier puder. Wkroić zimną margarynę. Wlać zimną śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do woreczka śniadaniowego i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. 250ml mleka zagotować. W 50 ml mleka rozmieszać budyń z cukrem i wlać na gotujące się mleko. Gotować ciągle mieszając aż budyń zgęstniej. Przestudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać z niego trójkąty.
Każdy trójkąt smarować masą makową i na szerszym brzegu układać ok. 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać trójkąty od podstawy ku szpicowi nadając kształt rogalika i odkładać je na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
Piec rogaliki ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.