Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche ciasteczka kakaowo - piernikowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowe proste do przygotowania, a przy tym pyszne ciasteczka idealne do filiżanki kawy lub herbaty. Przy ich pieczeniu po domu roznosi się cudowny zapach piernika.

Kruche ciasteczka kakaowo - piernikowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasteczka kakaowo - piernikowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kakaowo - piernikowe

ETAP 1:

Kruche ciasteczka kakaowo - piernikowe
Zagniatamy kruche ciasto, które wstawiamy do lodówki na ok. godzinę

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder przesiewamy przez sito na stolnicę, dodajemy przyprawę do piernika, żółtka i posiekane, zimne masło.

Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

ETAP 2:

Kruche ciasteczka kakaowo - piernikowe
Ciasto możemy rozwałkować za pomocą wałka tworzącego wzór serduszek

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Ja dodatkowo użyłam wałka tworzącego wzór serduszek.

ETAP 3:

Kruche ciasteczka kakaowo - piernikowe
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Za pomocą odpowiedniej foremki wycinamy kawałki ciasta, np. w kształcie serduszek.

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 st. C.

Po ostudzeniu ciastka można posypać cukrem pudrem.