Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka kakaowo - piernikoweETAP 1:
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder przesiewamy przez sito na stolnicę, dodajemy przyprawę do piernika, żółtka i posiekane, zimne masło.
Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
ETAP 2:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Ja dodatkowo użyłam wałka tworzącego wzór serduszek.
ETAP 3:
Za pomocą odpowiedniej foremki wycinamy kawałki ciasta, np. w kształcie serduszek.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 st. C.
Po ostudzeniu ciastka można posypać cukrem pudrem.
SylaUla