Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Kruche ciasteczka z orzechami i miodem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na śniadanie bułeczki fitness, ale ... Tata, będzie coś na deser? No będzie, będzie... Będzie znowu lodówkowy remanent, czyli recycling.

Kruche ciasteczka z orzechami i miodem. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka z orzechami i miodem.

 

  • Na 6 ciasteczek w formie na muffiny:
  • Kruche ciasto - np. resztki z tarty schowane w lodówce - ok. 15 dag
  • duża garść mielonych orzechów - ok. 15 dag
  • łyżka - dwie miodu - ok. 5 dag

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z orzechami i miodem.
Resztki kruchego ciasta z tarty, mielone orzechy i wyskrobane z dna słoika resztki miodu. Wszystko jest. Rozwałkuj wyjęte z lodówki ciasto na cienki placek. Ja wykorzystałem formę do muffinek, ale można po prostu wyciąć z ciasta szklanką kółeczka lub pokroić na kwadraty. Byle jak wylepiłem foremkę resztkami ciasta (jeżeli wycinasz ciasteczka - rozłóż je na blasze wyłożonej papierem). Wstaw do piekarnika (170 st. C), podpiekaj ok. 15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuść miód i niewielką ilością wody, dodaj mielone orzechy i gotuj, aż masa zgęstnieje. Nałóż masę na podpieczone spody i włóż do piekarnika na jeszcze ok. 25 minut - aż masa będzie twarda. Kochanie, dobre było, ale czemu tak mało?
Kruche ciasteczka z orzechami i miodem.
Foremkę do muffinek wylepiłem resztkami ciasta.