Sposób przygotowania:
Pączki z kremem waniliowym
1 Mleko podgrzewam. Dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, sól i cukry. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Margarynę rozpuszczam i studzę. Dodaję do ciasta. Wyrabiam ciasto około 10 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta wrzucam na rozgrzany olej. Smażę na rumiano z dwóch stron.
3. Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
4. Usmażone pączki przekrawam na pół. Krem budyniowy przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem przekładam usmażone pączki. Wierzch pączków oprószam cukrem pudrem.
2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta wrzucam na rozgrzany olej. Smażę na rumiano z dwóch stron.
3. Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram.
4. Usmażone pączki przekrawam na pół. Krem budyniowy przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem przekładam usmażone pączki. Wierzch pączków oprószam cukrem pudrem.
SylaUla