Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kuleczki kokosowe z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kokosowe kuleczki z migdałami to pomysł na pyszny dodatek do kawy. Przygotowanie nie wymaga dużo pracy a efekt miło zaskakuje.

Kuleczki kokosowe z migdałami

Składniki:

Kuleczki kokosowe z migdałami

 

  • Lista składników:
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl mleka
  • 4-5 łyżek likieru kokosowego
  • 15 dag mleka w proszku
  • sok z cytryny
  • Dodatki:
  • migdały około 10 dag
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kuleczki kokosowe z migdałami

ETAP 1:

Kuleczki kokosowe z migdałami
Wiórki kokosowe zaparzyć w gorącym mleku.

Wiórki kokosowe wsypać do gorącego mleka, zamieszać.

ETAP 2:

Kuleczki kokosowe z migdałami
Wiórki kokosowe połączyc z mlekiem w proszku.

Następnie dodać mleko w proszku, wymieszać, naczynie zawinąć w folię spożywczą, ostudzić.

ETAP 3:

Kuleczki kokosowe z migdałami
Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem.

Masło włożyć do miski, wsypać cukier puder, utrzeć na puszystą masę.

ETAP 4:

Kuleczki kokosowe z migdałami
Masę kokosową należy odłożyć w chłodne miejsce

Do masy maślanej ucierając dodawać stopniowo likier i ostudzone wiórka kokosowe. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

ETAP 5:

Kuleczki kokosowe z migdałami

Migdały zalać wrzącą wodą, osączyć, obrać ze skórki.
Z masy formować małe kuleczki, w środek wkładać po 1 migdale.

ETAP 6:

Kuleczki kokosowe z migdałami

Następnie uformować kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych, odłożyć do lodówki, schłodzić.