Sposób przygotowania:
Sernik marcepan z kaszą manną na cieście ucieranymETAP 1:
Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce grubsze oczka.
Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
ETAP 2:
Wszystkie składniki do ciasta ucieranego dodać do pojemnika i mikserem dobrze utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto ciasto.
ETAP 3:
Na sernik jajka, cukier, sok z cytryny wszystko dokładnie utrzeć do białości z 4 minuty.
ETAP 4:
Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę manną, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki.
ETAP 5:
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
ETAP 7:
Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować lukrem wierzch sernika, posypać kolorową posypką, schować w chłodne miejsce.
SylaUla