Sposób przygotowania:
Sernik marcepan z kaszą manną na cieście ucieranymETAP 1:

Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce grubsze oczka.
Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
ETAP 2:

Wszystkie składniki do ciasta ucieranego dodać do pojemnika i mikserem dobrze utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto ciasto.
ETAP 3:

Na sernik jajka, cukier, sok z cytryny wszystko dokładnie utrzeć do białości z 4 minuty.
ETAP 4:

Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę manną, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki.
ETAP 5:

Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika.
ETAP 6:

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
ETAP 7:

Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować lukrem wierzch sernika, posypać kolorową posypką, schować w chłodne miejsce.
SylaUla