Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1146]

Nasiona słonecznika w maślanym karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowany słonecznik jest nie tylko pyszną przekąską, ale również świetnym dodatkiem do przeróżnych ciast i deserów. Uwielbiam jego przyjemną chrupkość oraz maślano-karmelowy smak!

 Nasiona słonecznika w maślanym karmelu

Składniki:

Nasiona słonecznika w maślanym karmelu

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła - na każde 100 g łuskanych pestek
  • 1 łyżka cukru - na każde 100 g łuskanych pestek (można dodać odrobinę więcej)

Sposób przygotowania:

Nasiona słonecznika w maślanym karmelu

Pestki w karmelu:

Masło i cukrem należy umieścić na patelni i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się.

Wsypać łuskane nasiona słonecznika.

Następnie wszystko razem dokładnie połączyć i często mieszając prażyć do momentu aż słonecznik nabierze lekko złotego koloru.

Nasiona przesypać do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.