Sposób przygotowania:
Słodko-słony banoffee pieETAP 1:
Ciasteczka kruszymy za pomocą tłuczka, blendera lub gałki. Im drobniej je pokruszymy tym lepiej będą się siebie trzymały.
ETAP 2:
Masło topimy i dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy dokładnie razem, aż otrzymamy konsystencje tak zwanego mokrego piasku. Dodajemy cztery szczypty soli i wykładamy ciastka do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy je mocno tak żeby były zwarte.
ETAP 3:
Kajmak przekładamy do rondelka i podgrzewamy tylko na tyle żeby było go łatwiej rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, nie powinien być gorący. Wykładamy go na spód placka i równomiernie rozsmarowujemy. Tortownice wkładamy do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na noc.
ETAP 4:
Przed podaniem kroimy banany w grube plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniały i wykładamy na kajmak. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz fiksami i przyozdabiamy nią placek. Chłodzimy jeszcze przez godzinę w lodówce.
marietta
kar.mal
I równie pysznie smakuje, ale ostrzegam, że to deser dla tych którzy uwielbiają naprawdę bardzo słodkie smakołyki ;)