kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Słodko-słony banoffee pie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Banoffee pie to bardzo słodki deser bez pieczenia dla prawdziwych łasuchów. Ciasteczkowy słony spód daje posmak podobny do amerykańskich ciasteczek reese's i jeszcze bardziej wzmacnia słodycz deseru.

Słodko-słony banoffee pie

Składniki:

Słodko-słony banoffee pie

 

Sposób przygotowania:

Słodko-słony banoffee pie

ETAP 1:

Słodko-słony banoffee pie
Im drobniej pokruszymy ciasteczka tym lepiej będą się siebie trzymały.

Ciasteczka kruszymy za pomocą tłuczka, blendera lub gałki. Im drobniej je pokruszymy tym lepiej będą się siebie trzymały.

ETAP 2:

Słodko-słony banoffee pie
Ciasteczka ugniatamy mocno w tortownicy wyłożonej papierem.

Masło topimy i dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy dokładnie razem, aż otrzymamy konsystencje tak zwanego mokrego piasku. Dodajemy cztery szczypty soli i wykładamy ciastka do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy je mocno tak żeby były zwarte.

ETAP 3:

Słodko-słony banoffee pie
Kajmak podgrzewamy, aby można go było łatwiej rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie.

Kajmak przekładamy do rondelka i podgrzewamy tylko na tyle żeby było go łatwiej rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, nie powinien być gorący. Wykładamy go na spód placka i równomiernie rozsmarowujemy. Tortownice wkładamy do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na noc.

ETAP 4:

Słodko-słony banoffee pie
Banany i bitą śmietanę wykładamy dopiero przed podaniem.

Przed podaniem kroimy banany w grube plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniały i wykładamy na kajmak. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz fiksami i przyozdabiamy nią placek. Chłodzimy jeszcze przez godzinę w lodówce.