Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczkaCiasto
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki, jaja, cukier, amoniak, który rozpuszczamy w małej ilości wody, a także proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Wyrabianie
Składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i wyrabiamy jeszcze trochę.
Wykrawanie
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek i następnie dowolnymi foremkami wycinamy ciasteczka. Ciasto, które pozostaje po wycięciu ciastek zagniatamy ponownie, ale uważamy, aby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo ciastka będą twarde, a następnie powtarzamy czynność z wykrawaniem.
Pieczenie
Wykrojone ciastka układamy na blasze i pieczemy przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Nina W.