Sposób przygotowania:
Ciasteczka myszki
Mąkę, kakao, cukier puder, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i proszku do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy drobno pokrojone masło lub margarynę oraz dwa żółtka i szybko zarabiamy gładkie cisto. Następnie owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Gdy ciasto będzie odpowiednio schłodzone wyjmujemy je z lodówki i odrywamy z niego kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego. Następnie wstawiamy je na około 30 minut do lodówki.
Po pół godzinie wyjmujemy je z lodówki i formujemy z nich kształt łezki przy czym węższy koniec lekko zgniatamy dwoma palcami tak by powstały lekkie dołeczki. Za dołeczki wciskamy po jednym płatku migdałowym. Tak przygotowane myszki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki by dokładnie się schłodziły.
Gdy myszki będą już dobrze schłodzone ( powinny być twarde ) wstawiamy je do nagrzanego do 180-190 st piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika należy dobrze je ostudzić inaczej dekoracja nam z nich spłynie. Gdy myszki będą już zimne zabieramy się za dekoracje.
Biała czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miała płynną konsystencję przekładamy ją do dekoratora ( ja mój zrobiłam z kawałka papieru do pieczenia ) i robimy nią oczka, noski, wąsiki i ogonki na każdej myszce. Tak ozdobione myszki wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada zastygła.
Podczas upałów myszki przechowujemy w lodówce o ile nie znikną wcześniej:)
Gdy ciasto będzie odpowiednio schłodzone wyjmujemy je z lodówki i odrywamy z niego kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego. Następnie wstawiamy je na około 30 minut do lodówki.
Po pół godzinie wyjmujemy je z lodówki i formujemy z nich kształt łezki przy czym węższy koniec lekko zgniatamy dwoma palcami tak by powstały lekkie dołeczki. Za dołeczki wciskamy po jednym płatku migdałowym. Tak przygotowane myszki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki by dokładnie się schłodziły.
Gdy myszki będą już dobrze schłodzone ( powinny być twarde ) wstawiamy je do nagrzanego do 180-190 st piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika należy dobrze je ostudzić inaczej dekoracja nam z nich spłynie. Gdy myszki będą już zimne zabieramy się za dekoracje.
Biała czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miała płynną konsystencję przekładamy ją do dekoratora ( ja mój zrobiłam z kawałka papieru do pieczenia ) i robimy nią oczka, noski, wąsiki i ogonki na każdej myszce. Tak ozdobione myszki wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada zastygła.
Podczas upałów myszki przechowujemy w lodówce o ile nie znikną wcześniej:)
monikaT83
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają ciasteczka i moje kochane obie słodkości:)
monikaT83
misia5
Moja najmniejsza słodkość właśnie sama zasnęła w łóżeczku. Uznaję to za cud, bo zdarzyło się to dopiero drugi raz od jej urodzenia:)
edytaha
misia5
Co się odwlecze to nie uciecze:) Jak podrośnie to spróbuje:) i będzie przy nich pomagać:)
edytaha
Dwie pomocne kuchareczki, aż Ci zazdroszczę Misiu :)
misia5
Jedna pomocna już jest. Druga jeszcze troszkę za mała na pomoc:) Zobaczymy, czy też będzie lubiła pomagać w kuchni:)
zbysiowa
misia5
Czego się nie robi dla dzieci:)
Netka
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:)
mysza75
misia5
Cieszę się, że myszki Ci się podobają:)
marietta
misia5
Wesołe i pyszne małe myszki :)