misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche jeżyki z marmoladą

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, kruche maślano-waniliowe ciasteczka przełożone owocową marmoladą. Idealne do kawy i herbaty.

Kruche jeżyki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche jeżyki z marmoladą

 

  • 270 g zimnego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 525 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki ekstraktu z waniliowego
  • szczypta soli

 

  • marmolada
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kruche jeżyki z marmoladą
Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie i dajemy w nie oba jajka i żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Wokół kopczyka dajemy pokrojone w drobną kostkę masło. Następnie bardzo szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.



Po dokładnym schłodzeniu, na podsypanym delikatnie mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawamy z niego ciasteczka ( u mnie jeżyki, ale mogą być dowolne kształty). W połowie ciasteczek wykrawamy mniejsze otworki. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temperaturze 180 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo było rozwałkowane ciasto.Po upieczeniu ciasteczka dokładanie studzimy.



Marmoladę przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy. Moja była bardzo gęsta więc rozrobiłam ją w 2 łyżkach soku malinowego. Gdy marmolada się ogrzeje przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nakładamy ją na każde ciasteczko bez dziurki, a następnie przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.



Tak przygotowane ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Kruche jeżyki z marmoladą
Z ciasta maślano-waniliowego wykrawamy ciasteczka
Kruche jeżyki z marmoladą
W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy małe dziurki
Kruche jeżyki z marmoladą
Na ciasteczka bez dziurki nakładamy porcję marmolady i przykrywamy ją ciasteczkiem z dziurką
Kruche jeżyki z marmoladą
Gotowe ciasteczka posypujemy odrobiną cukru pudru