mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kruche ciastka maślane z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Ciastka te są nieziemsko maślane, kruchutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, dodatkowo zostały wzbogacone o słodką marmoladę, która nadaje im charakteru.

Kruche ciastka maślane z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciastka maślane z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka maślane z marmoladą
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy przesiany cukier puder i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy aromat waniliowy i mieszamy. Do maślanej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszam całość za pomocą łyżki. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy foremką kształt kwiatków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego kwiatka nakładamy troszkę marmolady. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10 - 12 minut.
Kruche ciastka maślane z marmoladą
Etap 1 Miękkie masło ucieramy, dodajemy cukier puder i znów ucieramy
Kruche ciastka maślane z marmoladą
Etap 2 Do masy dodajemy żółtka i miksujemy dalej
Kruche ciastka maślane z marmoladą
Etap 3 Na koniec do masy dodajemy obydwie mąki
Kruche ciastka maślane z marmoladą
Etap 4 Z ciasta wykrawamy foremką kwiatuszki, nakładamy marmoladę

Tagi:

ciastka deser