Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto gościło u mnie pierwszy raz, sama nie wiem dlaczego. Wcześniej nie miałam pojęcia, że coś tak banalnego w przygotowaniu może smakować tak lekko i puszyście :)

Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

Składniki:

Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

Składniki na ciasto ucierane:

Składniki dodatkowe:

  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 budynie wanilinowe
  • 1 l mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

Ciasto ucierane:

Na początku oddzielamy białka od żółtek. W misce umieszczamy margarynę, którą miksujemy wraz z żółtkami i cukrem. Powoli dodajemy resztę składników. Na samym końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Najlepiej łyżką drewnianą.

Warstwa jabłkowa:

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Budyń:

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, dodając od razu cukier.

Przełożenie:

3/4 ciasta ucieranego - odciśnięte z nadmiaru soku jabłka - gorący budyń - pozostałe ciasto ucierane


Tagi:

ciasto