Sposób przygotowania:
Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowymETAP 1:
Zagniatamy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder, dodajemy żółtka, szczyptę soli i posiekane zimne masło.
Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, miksujemy z masłem orzechowym.
ETAP 2:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremki z ciasta wycinamy parzystą ilość kółek lub innych kształtów.
ETAP 3:
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C na złocisty kolor, ok. 15 minut.
Ciasteczka studzimy. Na połowie ciastek rozsmarowujemy krem, przykrywamy je pozostałymi ciastkami.
ETAP 4:
Ciastka możemy też przygotować nieco inaczej: przekładamy je kremem przed pieczeniem (ciastko-krem-ciastko), dokładnie zlepiamy brzegi, pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.