Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka maślane przełożone kremem z masła orzechowego i czekolady - prosty, a smaczny deser.

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym

Składniki:

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym

ETAP 1:

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym
Przygotowujemy krem z masła orzechowego i czekolady

Zagniatamy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder, dodajemy żółtka, szczyptę soli i posiekane zimne masło.

Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, miksujemy z masłem orzechowym.

ETAP 2:

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym
Z kruchego ciasta wycinamy foremką kawałki o dowolnym kształcie

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremki z ciasta wycinamy parzystą ilość kółek lub innych kształtów.

ETAP 3:

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym
Upieczone kruche ciastka przekładamy przygotowanym kremem

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C na złocisty kolor, ok. 15 minut.

Ciasteczka studzimy. Na połowie ciastek rozsmarowujemy krem, przykrywamy je pozostałymi ciastkami.

ETAP 4:

Kruche ciastka z kremem czekoladowo-orzechowym
Ciastka możemy też przełożyć kremem przed upieczeniem

Ciastka możemy też przygotować nieco inaczej: przekładamy je kremem przed pieczeniem (ciastko-krem-ciastko), dokładnie zlepiamy brzegi, pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.