Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka na baby showerETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę, dodajemy przesiany cukier puder, żółtka, szczyptę soli i masło.
Masło siekamy nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki wycinamy z niego parzystą ilość kawałków o dowolnym kształcie, np. serduszek.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złocisty kolor w temp. 180 st. C przez 15-20 minut.
ETAP 2:
Na połowie ostudzonych ciasteczek rozsmarowujemy powidła. Każde ciastko z powidłami przykrywamy drugim, wolnym ciasteczkiem.
ETAP 3:
Przygotowujemy polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy.
Dodajemy śmietanę i mieszamy na jednolitą polewę. Polewę dzielimy na dwie części, jedną z nich zabarwiamy barwnikiem.
Ciastka polewamy polewą.