Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik jest bardzo pyszny. Sernik można polać białą czekoladę lub mleczną czekoladę. Zamiast sera w kawałku można kupić gotowy ser mielony.

Sernik z makiem

Składniki:

Sernik z makiem

Składniki na kruche:

  • 15 dag margaryny
  • cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki
  • 2 żółtka

 

  • 1 kg sera
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 1 masa makowa

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem

ETAP 1:

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Na środku wlać zimny i posiekać go z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozpłaszczyć na oprószonej mąką stolnicy, a następnie rozwałkować. Wyłożyć blachę o wymiarach o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 2:

Ser zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po trochu do sera, cały czas mieszając i dodać budyń. Białka lekko posolić,ubić na sztywną pianę i wymieszać przygotowaną masą. Ser wyłożyć na przygotowaniu spód.

Na ser dodać kupkami masę makową. Wstawić na nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około godziny i piętnastu minut.

Jak się ciasto ostudzi można polać polewą czekoladową.