Sposób przygotowania:
Sernik z makiemETAP 1:
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Na środku wlać zimny i posiekać go z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozpłaszczyć na oprószonej mąką stolnicy, a następnie rozwałkować. Wyłożyć blachę o wymiarach o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 2:
Ser zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po trochu do sera, cały czas mieszając i dodać budyń. Białka lekko posolić,ubić na sztywną pianę i wymieszać przygotowaną masą. Ser wyłożyć na przygotowaniu spód.
Na ser dodać kupkami masę makową. Wstawić na nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około godziny i piętnastu minut.
Jak się ciasto ostudzi można polać polewą czekoladową.