Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki z darami jesieni - pysznymi jabłkami oraz orzechami włoskimi. Wypiek wieńczy orzechowa kruszonka.

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką

Składniki:

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką

Na muffinki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g kefiru
  • 2 duże jabłka - u mnie ligol
  • spora garść orzechów włoskich
  • spora garść płatków migdałowych

Na orzechową kruszonkę:

Sposób przygotowania:

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką

ETAP 1:

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką
Z orzechów, masła, cukru i mąki przygotowujemy kruszonkę

Przygotowujemy ciasto na kruszonkę: mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, drobniutko posiekane orzechy i posiekane zimne masło.

Zagniatamy ciasto - powinno mieć ono grudkową konsystencję. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.

ETAP 2:

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką
Przygotowujemy ciasto na muffinki: w jednej misce łączymy ze sobą składniki suche, a w drugiej mokre

Przygotowujemy ciasto na muffinki. Do jednej miseczki wsypujemy składniki suche: przesianą przez sito mąkę wraz z kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon.

Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do składników suchych. Składniki mieszamy łyżką.

ETAP 3:

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką
Do składników suchych dodajemy także posiekane orzechy

Orzechy siekamy. Orzechy i płatki migdałowe dodajemy do składników suchych.

W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy. Dodajemy kefir i miksujemy.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.

ETAP 4:

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką
Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonej w formie do pieczenia muffinów

Składniki suche łączymy z mokrymi, dodajemy jabłka, mieszamy łyżką na jednolite ciasto.

Ciasto przelewamy do papilotek na muffinki umieszczonych w foremce do pieczenia muffinek.

ETAP 5:

Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonką
Wierzch muffinek posypujemy kruszonką orzechową

Wierzch babeczek posypujemy kruszonką. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 35 min., w 180 st. C.