Sposób przygotowania:
Muffiny z jabłkami,orzechami i orzechową kruszonkąETAP 1:
Przygotowujemy ciasto na kruszonkę: mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, drobniutko posiekane orzechy i posiekane zimne masło.
Zagniatamy ciasto - powinno mieć ono grudkową konsystencję. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
ETAP 2:
Przygotowujemy ciasto na muffinki. Do jednej miseczki wsypujemy składniki suche: przesianą przez sito mąkę wraz z kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon.
Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do składników suchych. Składniki mieszamy łyżką.
ETAP 3:
Orzechy siekamy. Orzechy i płatki migdałowe dodajemy do składników suchych.
W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy. Dodajemy kefir i miksujemy.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
ETAP 4:
Składniki suche łączymy z mokrymi, dodajemy jabłka, mieszamy łyżką na jednolite ciasto.
Ciasto przelewamy do papilotek na muffinki umieszczonych w foremce do pieczenia muffinek.
ETAP 5:
Wierzch babeczek posypujemy kruszonką. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 35 min., w 180 st. C.