SUPERPRZEPIS

Ciasto czekoladowo- śliwkowe

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasto czekoladowo- śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Czekoladowa lubi owoce, dlatego ciasta z takim połączeniem smakują pysznie. Dziś polecam mocno czekoladowy wypiek z dodatkiem orzeźwiającej śliwkowej warstwy.

Składniki:

Ciasto czekoladowo- śliwkowe

BISZKOPT:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • Szczypta soli

CZEKOLADOWA MASA

  • 220 gram masła,
  • 450 ml mleka,
  • 100 gram gorzkiej czekolady,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Około 2 łyżki cukru do smaku,
  • Alkohol do smaku

MASA ŚLIWKOWA

  • 1,4 kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 galaretki, np. truskawkowe

CZEKOLADOWA POLEWA

  • 250 gram gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietanki 30%

WYKOŃCZENIE:

DEKORACJA

  • kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo- śliwkowe

ETAP 1

Ciasto czekoladowo- śliwkowe
upieczony biszkopt studzimy

BISZKOPT:Sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą . Białka oddzielamy od żółtek.

Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka.

Gotową masę jajeczną łączymy delikatnie z sypkimi składnikami. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy na przygotowaną blaszkę.

Biszkopt pieczemy około 25 min w 180°C.

Upieczony wyjmujemy i studzimy.

ETAP 2

Ciasto czekoladowo- śliwkowe
czekoladową masę wykładamy na biszkopt

MASA CZEKOLADOWA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo zimny budyń. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną łączymy z masą.

Na koniec do masy dodajemy alkohol do smaku.

Tak przygotowaną masę wykładamy na kakaowy biszkopt. Na masie możemy wykonać dekoracyjne rowki. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy śliwkową warstwę.

ETAP 3

Ciasto czekoladowo- śliwkowe
śliwki łączymy z cukrem i podgrzewamy

MASA ŚLIWKOWA: Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części.

Pokrojone przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy.

ETAP 4

Ciasto czekoladowo- śliwkowe
do śliwek dodajemy galaretkę

Gdy owoce zmiękną miksujemy je. Otrzymany mus ponownie podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy galaretki. Owoce z rozpuszczonymi galaretkami zdejmujemy z ognia i studzimy.

Tężejące owoce wykładamy na czekoladową masę. Całość ponownie schładzamy, by masa zastygła.

ETAP 5

Ciasto czekoladowo- śliwkowe
na zastygniętą masę wykładamy polewę czekoladową

POLEWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, pilnując by się nie zagotowała. Do ciepłej dodajemy czekoladę.

Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Gotową masę czekoladową wylewamy na zastygnięty śliwkowy mus.
Ciasto ponownie wkładamy do lodówki.

DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną wykonujemy dekoracyjne wzory na czekoladowej warstwie.

Tagi:

deser ciasto