Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo- śliwkoweETAP 1
BISZKOPT:Sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą . Białka oddzielamy od żółtek.
Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka.
Gotową masę jajeczną łączymy delikatnie z sypkimi składnikami. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy na przygotowaną blaszkę.
Biszkopt pieczemy około 25 min w 180°C.
Upieczony wyjmujemy i studzimy.
ETAP 2
MASA CZEKOLADOWA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany pozostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo zimny budyń. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną łączymy z masą.
Na koniec do masy dodajemy alkohol do smaku.
Tak przygotowaną masę wykładamy na kakaowy biszkopt. Na masie możemy wykonać dekoracyjne rowki. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy śliwkową warstwę.
ETAP 3
MASA ŚLIWKOWA: Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części.
Pokrojone przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy.
ETAP 4
Gdy owoce zmiękną miksujemy je. Otrzymany mus ponownie podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy galaretki. Owoce z rozpuszczonymi galaretkami zdejmujemy z ognia i studzimy.
Tężejące owoce wykładamy na czekoladową masę. Całość ponownie schładzamy, by masa zastygła.
ETAP 5
POLEWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, pilnując by się nie zagotowała. Do ciepłej dodajemy czekoladę.
Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Gotową masę czekoladową wylewamy na zastygnięty śliwkowy mus.
Ciasto ponownie wkładamy do lodówki.
DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną wykonujemy dekoracyjne wzory na czekoladowej warstwie.
SylaUla
gusia1000
cherry