Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Tort cappucino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżeli lubicie ciasta o smaku kawy i cappucino, to to będzie idealne dla was. Ja uwielbiam, stąd też pomysł na ten deser.

Tort cappucino Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort cappucino

Biszkopt kakaowy:

Biszkopt cappucino:

Krem:

  • 400 g śmietany 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 1,5 łyżki cappuccino w proszku

Poncz:

  • 100 ml likieru kawowego
  • 100 ml herbaty

Dodatkowo:

  • 130 g masła
  • 130 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można dać więcej, jeżeli ktoś lubi)

Dekoracja:

  • wiórka czekoladowe
  • rodzynki
  • pokruszone herbatniki lub zmielone orzechy

Sposób przygotowania:

Tort cappucino

Biszkopt kakaowy i cappucino:

Oba biszkopty należy przygotować oddzielnie. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier, następnie żółtka, a później wymieszaną mąki z proszkiem do pieczenia.

Do jednego biszkopta należy dodać kakao, do drugiego zaś cappucino. Upiec 2 biszkopty w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 170 stopni przez ok. 25 minut.

Upieczony i ostygnięty biszkopt wyciągnąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na dwa blaty. W sumie będziemy mieć cztery blaty biszkoptów.

Krem:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać stopniowo mascarpone.

Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać cappucino, do drugiej masę krówkową. Uważajmy, żeby nie przesadzić, gdyż masa może być za rzadka.

Poncz:

Składniki na poncz wymieszać razem.

Inne:

Masło utrzeć na puch, po czym dodać mleko skondensowane i cappucino. Całość zmiksować.

Przełożenie:

Naponczowany blat cappucino - 1/2 masy cappucino - naponczowany blat biszkoptu kakaowego - masa z masą krówkową - naponczowany blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy cappucino - naponczowany blat biszkoptu cappucino.

Wierzch:

Wierz, jak i boki wysmarować masą cappucino powstałą z masła i mleka skondensowanego. Dowolnie udekorować.

Tort cappucino