Sposób przygotowania:
Tort cappucinoBiszkopt kakaowy i cappucino:
Oba biszkopty należy przygotować oddzielnie. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier, następnie żółtka, a później wymieszaną mąki z proszkiem do pieczenia.
Do jednego biszkopta należy dodać kakao, do drugiego zaś cappucino. Upiec 2 biszkopty w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 170 stopni przez ok. 25 minut.
Upieczony i ostygnięty biszkopt wyciągnąć z tortownicy i przekroić wzdłuż na dwa blaty. W sumie będziemy mieć cztery blaty biszkoptów.
Krem:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać stopniowo mascarpone.
Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać cappucino, do drugiej masę krówkową. Uważajmy, żeby nie przesadzić, gdyż masa może być za rzadka.
Poncz:
Składniki na poncz wymieszać razem.
Inne:
Masło utrzeć na puch, po czym dodać mleko skondensowane i cappucino. Całość zmiksować.
Przełożenie:
Naponczowany blat cappucino - 1/2 masy cappucino - naponczowany blat biszkoptu kakaowego - masa z masą krówkową - naponczowany blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy cappucino - naponczowany blat biszkoptu cappucino.
Wierzch:
Wierz, jak i boki wysmarować masą cappucino powstałą z masła i mleka skondensowanego. Dowolnie udekorować.
SylaUla