jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sernik z wiejskiego sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik z wiejskiego sera wychodzi o wiele lepszy niż z sera kupnego z wiaderka. Jest kruchy taki uwielbiamy.

Sernik z wiejskiego sera

Składniki:

Sernik z wiejskiego sera

 

  • ser wiejski około 2 kg
  • jajka 10 szt.
  • masło 250 g
  • cukier puder 1,5
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • mąka kartoflana 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Sernik z wiejskiego sera
Ser wiejski mielimy trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. 

W makutrze ucieramy masło lub margarynę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. 

Gdy masa jest puszysta dodajemy po łyżce sera zmielonego i tak do skończenia. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do całości, delikatnie szpatułką lub łyżką mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w 190 stopniach. 

Studzimy przy otwartym piekarniku.

Tagi:

sernik ciasto