Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Kruche ciasto jagodowe z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jagodowe z beza w sam raz do kawy

Kruche ciasto jagodowe z bezą

Składniki:

Kruche ciasto jagodowe z bezą

 

  • 0,5 kg maki
  • 25 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg jagód
  • 3 łyżki żelfixu
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto jagodowe z bezą
Mąkę posiekać z margaryną, jajkami, śmietaną, cukrem ( 20 dkg)i proszkiem do pieczenia. Wyrobić na jednolite ciasto. Rozłożyć na brytfance. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Jagody opłukać, kilka zostawić do bezy, resztę rozgotować. Pod koniec dodać żelfix. Rozłożyć na upieczonym cieście. Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować. Rozłożyć na blasze i posypać płatkami migdałowymi i jagodami. Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 120 i pozostawić do wysuszenia na ok. 2-3 godziny.

Tagi:

jajko jajka mak