BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kruche ciasto ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na śliwki w pełni więc i czas na ciasta śliwkowe, które bardzo smakują moim domownikom. Dzisiaj przygotowałam właśnie proste, smaczne ciasto kruche ze śliwkami i bezą.

Kruche ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami
Do miski włożyć schłodzone masło lub margarynę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz cukier. Zagnieść ciasto,włożyć na 40 minut do lodówki.

W między czasie śliwki oczyścić, usunąć pestki.

Ciasto rozłożyć na średniej wielkości blaszce, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Podziurkować widelcem.

Na cieście rozłożyć połówki śliwek, przecięciem do góry lekko je wciskając w ciasto.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną.

Przygotowaną pianę rozłożyć porcjami na śliwkach.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 -50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kruche ze śliwkami
Masło lub margarynę ,mąkę z proszkiem do pieczenia ,żółtka i cukier zagnieść w gładkie ciasto
Kruche ze śliwkami
Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
Kruche ze śliwkami
Śliwki oczyścić , umyć,usunąć pestki i odsączyć na sicie
Kruche ze śliwkami
Ciasto rozłożyć na średniej wielkości blaszce ,rozłożyć śliwki oraz ubitą pianę z białek
Kruche ze śliwkami
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 -50 minut