SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Kruche ciasto z dodatkiem truskawek z budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami

 

  • ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

 

  • pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 2 budynie śmietankowe (80 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 400 g małych truskawek świezych lub mrożonych (mogą też być maliny lub jagody)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder,wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść rękoma ciasto. Gotowe ciasto podzielić je na dwie części (jedna część większa tak ok 2/3 ciasta druga mniejsza 1/3), obie części zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do zamrażarki. Przygotować blachę (24x30) - natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Ciągle ubijać i dodawać porcjami budynie a potem strużką wlać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec ok 40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni.
Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami
Etap 1 Zagnieśc ciasto i podzielić na dwie części zawinąć w folie i włozyć do zamrażalnika
Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami
Etap 2 Na dno zetrzeć większą część zamrożonego ciasta.
Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami
Etap 3 Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Ciągle ubijać i dodawać porcjami budynie a potem strużką wlać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto.
Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami
Etap 4 Na pianie ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec ok 40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni.