WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2009]

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche nie za słodkie ciasto z odrobiną dżemu porzeczkowego, z budyniem truskawkowym i rabarbarem. Przykryte kruszonką i posypane cukrem pudrem.

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

ETAP 1:

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać do miski. Wsypać cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto.

Zagniecione ciasto owinąć folią i schować do zamrażalki lub do lodówki na kilka godzin.

2,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałej 0,5 szklanki rozmieszać proszki budyniowe i 1 łyżkę cukru. Zawiesinę wlać na gotujące się mleko. Gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski i zasypać 2 łyżkami cukru. Wymieszać i pozostawić na ok. 30 minut.

Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą połowę ciasta i lekko ugnieść.

Ciasto posmarować cienko dżemem. Na to wyłożyć przestudzony budyń. Na budyniu ułożyć kawałki rabarbaru razem z cukrem którym był zasypany. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem przekrojone na pół
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Wystudzone ciasto wyjęte z blachy i posypane cukrem pudrem
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Surowe ciasto przed wstawieniem do piekarnika
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
Pokrojony rabarbar ułożony na budyniu