Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z budyniem i rabarbaremETAP 1:
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać do miski. Wsypać cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto owinąć folią i schować do zamrażalki lub do lodówki na kilka godzin.
2,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałej 0,5 szklanki rozmieszać proszki budyniowe i 1 łyżkę cukru. Zawiesinę wlać na gotujące się mleko. Gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski i zasypać 2 łyżkami cukru. Wymieszać i pozostawić na ok. 30 minut.
Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą połowę ciasta i lekko ugnieść.
Ciasto posmarować cienko dżemem. Na to wyłożyć przestudzony budyń. Na budyniu ułożyć kawałki rabarbaru razem z cukrem którym był zasypany. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
cherry