Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z orzechami siostry AnastazjiWykonanie ciasta:
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.
Wałkowanie:
Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.
Wykonanie bezy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.
Pieczenie i podanie:
Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)