SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1
 Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany, nie mogło zresztą być inaczej. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Miło było patrzeć jak zaraz po upieczeniu znika.

Składniki:

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 25 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Beza:

Dodatkowo:

  • 1 słoik powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Wykonanie ciasta:

 Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Z podanych składników wykonujemy ciasto i dzielimy na trzy części.

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.

Wałkowanie:

 Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Ciasto wałkujemy i skubiemy do blaszki, smarujemy powidłem.

Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.

Wykonanie bezy:

 Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Następnie przygotowujemy bezę z orzechami.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

 Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Następnie bezę z orzechami na ciasto wykładamy.

Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.

Pieczenie i podanie:

 Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Ciasto pieczemy, upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.


Tagi:

orzechy deser