Sposób przygotowania:
Karpatka z musem truskawkowymCiasto
Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej się dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Wystudzić. Do zimnego wbić jajka i zmiksować na gładkie ciasto. Podzielić je na pół i rozsmarować w 2 takich samych foremkach o wymiarach 25x25 cm wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką. Piec 15 min. w temp. 200 stopni, a następnie 15 min. w temp. 150 stopni w nagrzanym piekarniku. Wystudzić.
Krem budyniowy
2 szkl. mleka zagotować. W pozostałej szklance rozmieszać proszki budyniowe i cukier. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce zimny budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu. Krem wyłożyć na jeden blat ciasta karpatkowego i wyrównać.
Mus truskawkowy
Truskawki włożyć do garnka. Wlać odrobinę wody i zagotować. Następnie zblendować. Ustawić z powrotem na gazie i gdy zaczną bulgotać wymieszać z galaretką. Wystudzić. Tężejące wyłożyć na krem i przykryć drugim plackiem karpatkowym. Ciasto schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.