WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Karpatka z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna karpatka z ciasta parzonego z kremem waniliowym na bazie budyni oraz z musem truskawkowym z mrożonych truskawek.

Karpatka z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z musem truskawkowym

Ciasto

Krem budyniowy

  • 3 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 3/4l mleka
  • 7-8 łyżek cukru
  • ok. 150g masła

Mus truskawkowy

  • 400g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Karpatka z musem truskawkowym

Ciasto

Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej się dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Wystudzić. Do zimnego wbić jajka i zmiksować na gładkie ciasto. Podzielić je na pół i rozsmarować w 2 takich samych foremkach o wymiarach 25x25 cm wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką. Piec 15 min. w temp. 200 stopni, a następnie 15 min. w temp. 150 stopni w nagrzanym piekarniku. Wystudzić.

Krem budyniowy

2 szkl. mleka zagotować. W pozostałej szklance rozmieszać proszki budyniowe i cukier. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce zimny budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu. Krem wyłożyć na jeden blat ciasta karpatkowego i wyrównać.

Mus truskawkowy

Truskawki włożyć do garnka. Wlać odrobinę wody i zagotować. Następnie zblendować. Ustawić z powrotem na gazie i gdy zaczną bulgotać wymieszać z galaretką. Wystudzić. Tężejące wyłożyć na krem i przykryć drugim plackiem karpatkowym. Ciasto schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Karpatka z musem truskawkowym
Karpatka po schłodzeniu i wyjęciu z tortownicy
Karpatka z musem truskawkowym
Mus truskawkowy rozsmarowany na kremie waniliowym
Karpatka z musem truskawkowym
Krem budyniowy rozsmarowany na cieście karpatkowym
Karpatka z musem truskawkowym
Upieczone placki z ciasta parzonego w dwóch blaszkach